De studie

De SKION LATER studie is een landelijk onderzoek naar lange termijn effecten van kinderkanker. Mensen die u hun jeugd zijn behandeld voor kinderkanker of een aanverwante aandoening kunnen later bijwerkingen krijgen van de vroegere ziekte of behandeling. Dit noemen we ‘lange termijn effecten’. Voorbeelden hiervan zijn: hartfalen, tweede tumoren, vermoeidheid, onvruchtbaarheid, zwaarlijvigheid en psychosociale problemen.

In de studie kijken we welke behandelingen deze mensen vroeger hebben gehad en welke lange termijn effecten ze hebben. Zo krijgen we meer kennis over het optreden van lange termijn effecten.  Met die kennis kunnen we nieuwe patiënten beter behandelen en lange termijn effecten verminderen of voorkomen.

De SKION LATER Studie is een initiatief voor een betere toekomst voor kinderen met kanker én voor overlevenden van kinderkanker (SKION = Stichting Kinderoncologie, LATER = LAnge TERmijn effecten na behandeling van kindertumoren).

Mensen die in hun jeugd (0-17 jaar) zijn behandeld voor kinderkanker of een aanverwante aandoening kunnen meedoen met de SKION LATER Studie. Daarnaast kunnen familieleden of vrienden gevraagd worden als controlepersoon (dat zijn personen van ongeveer dezelfde leeftijd die niet behandeld zijn voor kinderkanker. Ook kunt u zelf gevraagd worden als controlepersoon voor onderzoeken naar behandelingen van andere soorten kinderkanker dan u zelf heeft gehad).

Lees bij zo werkt het wat het onderzoek inhoudt.