Als epidemioloog ben ik gefascineerd door wat we kunnen leren uit de gegevens die we krijgen door onbaatzuchtige medewerking van grote groepen ex-patienten. Met al mijn rekenarij wil ik wat betekenen voor de mensen achter die gegevens. Want daar gaat het uiteindelijk om.
Ik bestudeer de gevolgen van bestraling bij jonge kinderen en pubers. Daarbij betrek ik vakmensen uit verschillende disciplines: radiotherapeuten, kinderoncologen, artsen uit de “volwassen” specialismen, maar ook radiologen, stralingsfysici en radiobiologen. Zo kunnen we de resultaten van de SKION LATER Studie zo breed mogelijk toepassen: 1) voor optimale zorg voor survivors die last hebben van late effecten na de behandeling, 2) voor survivors die weinig of geen last hebben van late effecten en het prima redden zonder dat ze elk jaar naar de poli komen, en 3) voor kinderen die in de toekomst moeten worden bestraald voor kanker.
Tijdens mijn jeugd is een aantal kinderen in mijn omgeving behandeld voor kinderkanker. De manier waarop zij samen met hun families daarmee omgingen heeft een diepe indruk op me gemaakt. Het is een voorrecht te kunnen meewerken aan de SKION LATER Studie.